Skip to content

Is de Nederlandse rechter bevoegd?
Is Nederlands recht van toepassing op mijn zaak?

Een centrale rol speelt het internationaal privaatrecht (IPR). Het IPR bepaalt in welke landen een zaak voor de rechter kan worden gebracht en welk rechtsstelsel op een zaak van toepassing is. In sommige gevallen zijn meerdere rechters bevoegd en kan gekozen worden, bijvoorbeeld wanneer twee Nederlanders getrouwd zijn en woonachtig zijn in Groot-Brittannië. Op basis van hun nationaliteit is de Nederlandse rechter steeds bevoegd, terwijl de echtscheiding tevens in Groot-Brittannië kan worden verzocht. De vraag welk recht van toepassing is op de nevenvoorzieningen (kinder– en partneralimentatie, zorg voor de kinderen, verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap, afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden, etc.) moet per onderwerp worden beoordeeld. Zo is bij beslissingen rondom de kinderen het uitgangspunt het recht van de gewone verblijfplaats van een kind.

Waar kan ik u mee helpen?

Formulier

Contact opnemen

U kunt op diverse manieren contact met mij opnemen. U kunt het formulier invullen zodat ik contact met u kan opnemen. Ook kunt u mij bellen via het telefoonnummer 020-240 08 06 of mij een e-mail sturen via info@vandegraafadvocatuur.nl.

Waar kan ik u mee helpen?

Contact opnemen

U kunt op diverse manieren contact met mij opnemen. U kunt het formulier invullen zodat ik contact met u kan opnemen. Ook kunt u mij bellen via het telefoonnummer 020-240 08 06 of mij een e-mail sturen:
info@vandegraafadvocatuur.nl.

Formulier

Back To Top